استخراج مس به روشهایی گفته میشود که برای بهدست آوردن مس از سنگ معدن بهکار برده میشود.استخراج مرحله ای مقدم بر مراحل پردازش مواد است که در بدست آوردن کاتد های مس با خلوص بالا به اوج خود می رسد. تبدیل مس از یکتوالی فرآیندهای فیزیکی و الکتروشیمیایی تشکیل شدهاست. بسته به منبع کانسنگ، مقررات محیط زیست محلی و دیگر عوامل، روشها تکامل یافتهاند و با روشهای دیگر کشورها متفاوت هستند.
مانند تمام عملیات استخراج معادن، معمولاً باید فلز از سنگمعدن (کانسنگ) تخلیص شود (تغلیظ). روشهای پردازش به ماهیت کانسنگ بستگی دارد. اگر کانسنگ در درجه اول مواد معدنی مس سولفید (مانند کالکوپیریت) باشد، کانسنگ سنگشکن میشود و برای آزاد کردن مواد معدنی باارزش از مواد معدنی زباله، خرد میشود. سپس با استفاده از شناورهای معدنی غلیظ میشود.
کنسانتره معمولاً به کارخانجات ذوب در دوردست فروخته میشود. اگرچه برخی از معادن بزرگ دارای کارخانههای ذوب در نزدیکی هستند. کنسانتره سولفید به طور معمول در کورههایی مانند کوره فلش برای تولید مس مات (پرداخت نشده) ذوب میشود، که برای تولید مس آند باید تبدیل و پالایش شود. در نهایت، فرایند پایانی پالایش برقکافت است. به دلایل اقتصادی و زیستمحیطی، بسیاری از فراوردههای جانبی استخراج بازپرداخت می شوند. به عنوان مثال، گاز گوگرد دیاکسید بهدام افتاده و به اسید سولفوریک تبدیل میشود که میتواند در فرایند استخراج استفاده شود یا برای تولید کود بهکار گرفته شود.
استخراج مس ازسنگ معدن دو روش اصلی دارد:
۱) پیرومتالورژی(متالورژی خشک)
۲) هیدرومتالورژی (متالورژی تر)
روش پیرومتالورژی
بهره وری و استخراج با روش پیرومتالورژی با مراحلی همچون شکستن سنگ، آسیاب کردن و تغلیظ همراه بوده که با استفاده از مس به شیوه مذاب و تصفیه آن به صورت حرارتی و الکتریکی خواهد بود.
در شیوه پیرومتالورژی چرخه تولید و استخراج به شکل کلی به وسیله ذوب شدن فلزها صورت می گیرد و برای انجام هر کدام از این شیوه ها به دستگاه ها، تجهیزات و وسایل بسیار پیشرفته ای نیاز خواهد بود.
مصرف انرژی باعث آلایندگی زیاد می شود. بهره وری از این شیوه با مبلغ خیلی زیاد انجام می شود و به همین خاطر برای اینکه دارای صرفه اقتصادی باشد می توان از این روش هم بهره برد. این شیوه تولید نیاز به یک بازه زمانی تقریبا طولانی داشته و برای انجام تمام مراحل آن به بهترین شکل ممکن به افراد متخصص در این زمینه نیاز است.
روش هیدرومتالوژی
روش هیدرومتالورژی نیز روشی است که با انحلال مس در محلول های آبی، استحصال را انجام می دهد و به سبب همین امر به منظور بهره گیری از این روش به سرمایه کمتری نیاز خواهد بود. به سبب محلول بودن مواد، حمل و نقل آن ها بسیار آسان تر نیز خواهد بود. همچنین می توان اشاره نمودکه در مقایسه با روش پیرومتالورژی، میزان مصرف انرژی و آلایندگی محیط زیست این روش نیز بسیار کمتر می باشد. در این روش محدودیتی از نظر مقدار تولید وجود نخواهد داشت. حتی در کارخانه های کوچک و واحدهای کارگاهی نیز می توان از آن بهره مند گردید.
در این روش از کانه اکسیدی، سولفیدی کم عیار یا کنسانتره سولفیدی تسویه شده برای استخراج مس استفاده میشود. همانطور که در بخش اول گفته شد سنگ های اکسیدی کم عیار که استخراج مس از آن به روش پیرومتالورژی مقرون به صرفه نیست پس از بررسی های انجام گرفته روش هیدرومتالورژی(انحلال سنگ اکسید در اسید سولفوریک)و استخراج مس از محلول توسط حلال و الکترو وینینگ از سایر روشها انتخاب شد.
عملیات استخراج در معدن شامل ۴ مرحله می باشد:
۱) حفاری
۲) انفجار
۳) بارگیری
۴) باربری
که بعد از این مرحله وارد قسمت پر عیار کردن می شود.
پر عیار کردن:
مرحله بعد، سنگ معدن وارد قسمت پر عیار کردن می شود. که فرایندی چندگانه است و می توان آن را به سه قسمت تقسیم کرد:
۱) سنگ شکن ها
۲) آسیاب ها
۳) فلوتاسیون
۱) سنگ شکن ها :
شامل دو دسته سنگ شکن اولیه و ثانویه تقسیم می شود. که بر حسب نیاز از چند نوع سنگ شکن استفاده می شود و این قسمت پر هزینه ترین قسمت از نظر مصرف انرژی می باشد.
۲) آسیاب ها:
قسمت نرم کردن شامل انواع آسیاها بوده ومتداولترین ای ن آسیاها آسیای گلوله ای می باشد و اگر منظور نرم کردن بسیار زیاد باشد آسیای میله ای وسپس آسیای گلوله ای را به طور سری قرار می دهند.
۳) فلوتاسیون:
قسمت سوم عملیات پرعیارکردن فلوتاسیون است. که براساس جذب انتخابی هوا توسط سطح جامدی که در یک مایع غوطه ور شده واین سطح توسط معرفهای فلوتاسیون قبلا مورد یک سری عملیات قرار گرفته قرار دارد.
برای ثبت سفارش کلیه محصولات مسی می توانید، از طریق فروشگاه اینترنتی مس شهر اقدام نمایید.